Tradities en trends voor uw trouwpak

U heeft gekozen om uw leven officieel te delen met uw partner en er staat een huwelijk gepland, dan is het tijd voor het trouwpak. Het kostuum dat u draagt tijdens deze belangrijke dag. Daarvoor wilt u zich goed laten adviseren. Hoe hoort dat eigenlijk: een trouwpak? Het antwoord op die vraag is niet eenduidig. En bovendien zijn regels er om af en toe gebroken te worden. Het is aan u of u liever trouwt in een traditioneel trouwpak of een beetje de grenzen opzoekt. U kunt hier lezen over de traditie omtrent het bruidegompak en etiquette. Daarna gaan we in op de relevante zaken van het huwelijk die bepalend zijn voor uw trouwpak. We sluiten af door de belangrijkste vragen over uw trouwpak kort te beantwoorden.

 

Echtpaar in trouwpak en trouwjurk van The Boardroom

Een trouwpak voor mannen volgens traditie

Een traditioneel trouwpak is vooral gebaseerd op een huwelijk tussen een man en een vrouw, waarbij de vrouw meestal een witte jurk draagt. Het is ook om die reden dat het traditionele trouwpak voor heren een donkere kleur heeft. Ooit was dat zwart, maar het wordt vandaag de dag ook met een donkergrijs of donkerblauw pak nog als traditioneel beschouwd. Doorgaans is een trouwpak een 3-delig pak. Met een 3-delig pak komt u ook een stuk formeler over dan met een 2-delig pak. En zeker op uw bruiloft wilt u er als bruidegom formeel uitzien.

 

De verdere details van een trouwpak op maat variëren eigenlijk met de trends mee. Wat we gemiddeld genomen in 2005 een mooi pak vonden, vinden we vandaag de dag een stuk minder gebruikelijk. Diezelfde voorkeuren gaan op voor het traditionele trouwpak. Zo genoten vlinderdassen historisch gezien de voorkeur bij het trouwpak, maar wordt er in deze tijd veelal gekozen voor een das bij een trouwpak voor mannen. Voor wie etiquette tijdens de trouwdag belangrijk is, kiest men voor het dragen van een jacquet op het huwelijk. Daarbij is een aantal voorgeschreven onderdelen van dit kostuum.

 

Jacquet etiquette

Een jacquet is een formeel pak voor overdag. Het heeft een lange, meestal zwarte jas met oplopende revers. De jas mag tegenwoordig ook grijs zijn. Een andere benamingen zijn de morning coat of morning grey, waarbij de pantalon altijd gestreept is en het vest een contrasterende kleur heeft. De morning dress benaming is voor de variant waarbij alle drie de delen van het kostuum hetzelfde materiaal en dezelfde kleur hebben.

Deze andere benamingen maken duidelijk dat het jacquet is bedoeld om enkel overdag te worden gedragen. Een huwelijk duurt vanzelfsprekend de hele dag en avond. Dit betekent dat u tijdens het diner, of officieel gezien voor zonsondergang, uw jacquet moet vervangen voor een andere outfit. Dit is traditioneel gezien een rokkostuum, maar u kunt ook voor een smoking kiezen. Dit staat meestal op de uitnodiging vermeld. Wanneer er black-tie op de uitnodiging wordt vermeld, dan dient u een smoking te dragen. Voor een rokkostuum vermeld de uitnodiging white-tie.

 

Samen de show stelen

Er is niets mis met traditioneel willen trouwen en uw bruiloftsensemble daarop af te stemmen, maar het hoeft niet. Traditionele trouwpakken voor heren zijn gebaseerd op de traditionele witte trouwjurk van de vrouw. Maar als uw aanstaande ook een pak draagt of juist geen wit wenst te dragen, dan gaat die logica natuurlijk niet geheel op. In de basis is het tijdens het huwelijk van belang dat u en uw partner herkenbaar zijn als het koppel dat elkaar die dag het jawoord geeft. Dat is heel simpel, als een vrouw een witte jurk draagt dan is wit dragen voor bruiloftsgasten een no-go. Voor een trouwpak voor mannen is dat lastiger, maar zeker niet onmogelijk. Uw trouwpak  kan bijvoorbeeld gekleurd zijn, terwijl u uw gasten vraagt donkere pakken te dragen – of juist andersom. Wanneer twee mannen trouwen kan het ook gebruikelijk zijn om allebei hetzelfde pak te dragen of juist geheel het tegenovergestelde outfits. Daarnaast adviseren wij twee mannen ook vaak om bijvoorbeeld het vest van het maatpak te laten maken van de stof van het pak van de aanstaande man.

 

Uiteindelijk is het belangrijk dat u als koppel een stijlvol romantisch geheel vormt, of u nu beiden in pak trouwt of uw partner een jurk draagt en u een trouwpak. Als uw aanstaande vrouw een witte jurk gaat dragen, kunt u uw pak eigenlijk in alle kleuren kiezen. Groen is een trend die we steeds vaker zien. Draagt u beiden een pak, zorg dan dat de kleuren goed bij elkaar passen. Op deze pagina leest u meer over de verschillende stijlen voor pakken op maat.

Trouwlocatie en datum

Het bepalen van hoe u uw trouwpak uiteindelijk wenst te dragen is mede afhankelijk van de trouwlocatie en het weer. Een herfstdag in Nederland kan een prachtige trouwdag zijn, maar vraagt om ander materiaal voor uw trouwpak dan een zomerdag in Spanje. Zo bent u voor warmere trouwdagen beter af met een katoenen of linnen trouwpak. Voor koudere trouwdagen kunt u prima kiezen voor een wollen trouwpak. Natuurlijk hebben wij een aantal favoriete trouwlocaties in Nederland, waar wij u graag meer over vertellen.

Koninklijke Industrieele Groote Club

Een groot huwelijksfeest aan de Dam met uitzicht op het Koninklijk Paleis. Wie wil dat nou niet? De Koninklijke Industrieele Groote Club is gevestigd in een prachtig pand met rijke historie en biedt veel mogelijkheden om een uniek feest te organiseren. Een leuk weetje, ook hier vind u een Boardroom. Het gebouw dateert uit 1913 en stijlvolle details zoals unieke wandbespanning en houtsnijwerk maken deze locatie tot een absolute favoriet van The Boardroom. Neem hier zelf alvast een kijkje in het pand via een digitale tour.

Hard rock Hotel Amsterdam American

Een andere unieke locatie in Amsterdam waar wij fan van zijn is het Hard Rock Hotel Amsterdam American, gelegen aan het fantastische Leidseplein. Al in 1882 verbleven in het pand de eerste hotelgasten. Zeker voor muziekliefhebbers is deze locatie uitermate geschikt. Het hotel heeft mooie suites om te overnachten en er zijn exclusieve zalen om een groot feest te organiseren. Het café Americain is een uniek onderdeel van het hotel en geheel Art Deco. Het dateert uit 1902 en vanaf de jaren ‘50 is dit al een ontmoetingsplaats in Amsterdam. Neem ook hier zelf alvast een kijkje in het pand via de virtuele tour.

 

Man met linnen gestreept trouwpak, bruine loafers en zonnebril aan zee zittend op een stoel aan tafel met kop koffie

Hoe hoort een trouwpak?

Er is geen eenduidig tijdloos antwoord op deze vraag. Vandaag de dag is een trouwpak traditioneel gezien een 3-delig pak in donkergrijs of donkerblauw en wordt hier een das bij gedragen. Een formelere variant is het jacquet, dat enkel overdag gedragen mag worden.

 

Welke kleur trouwpak?

Wie kiest voor een traditioneel trouwpak, kiest voor een grijs of donkerblauw kostuum. Maar het is helemaal niet gek om juist voor een andere kleur pak te kiezen. Zo is een groen trouwpak op het moment erg populair onder mannen.

Welke stof voor trouwpak?

De stof voor uw trouwpak is afhankelijk van waar en wanneer u trouwt. Wie trouwt op een warme dag, doet er verstandig aan om voor katoen of linnen te kiezen. Wanneer u op frissere dagen trouwt, kunt u ook prima kiezen voor een wollen maatpak.

 

GESPECIALISEERD IN TROUWPAKKEN***** 5/5 GOOGLE REVIEW

Vorige
Vorige

Pochet voor de stijlvolle man

Volgende
Volgende

Shirts op maat