Pochet voor de stijlvolle man

Man met gestreept linnen maatjasje en lichtblauw shirt met blauw pochet met bloemmotief

Het pochet is een accessoire waarmee uw maatjasje of maatpak extra cachet krijgt. Ook wanneer u geen das draagt zorgt een pochet ervoor dat u toch stijlvol voor de dag komt. Er worden verschillende soorten pochetten gemaakt en de meest gedragen pochetten zijn gemaakt van zijde. Meer over het pochet kunt u hier lezen. Wij vertellen u over de oorsprong van het pochet. Ook leest u hier hoe u het pochet het beste kunt combineren en dragen. Tot slot gaan wij in op veelgestelde vragen over het pochet.

 

Pochet donkerblauwe ondergrond met rood, lichtblauw en framboos paisley patroon

Pochet zijn oorsprong

Het pochet vindt zijn oorsprong in de oudheid. In die tijd gebruikte welgestelden een wit linnen vierkant als zakdoek, dat werd gezien als een uiting van luxe. Deze uiting van luxe werd in de middeleeuwen in Europa voortgezet, waarin rijke lieden zijden zakdoeken gebruikte om deze vervolgens te parfumeren en zich zo poogden te beschermen tegen onaangename geuren in de stad. Door de jaren heen verloor de zakdoek zijn praktische functie en transformeerde het tot een modeaccessoire. Met name de opkomst van het tweedelig pak leidde ertoe dat mannen ook een zakdoek in de binnenzak gingen dragen en een zakdoek wat wij later pochet zijn gaan noemen uit esthetisch oogpunt in de borstzak bleven dragen. Uiteindelijk verdween de zakdoek en bleef het pochet over. Het belangrijkste verschil met een zakdoek is de rand van een pochet is gerold en vervolgens gestikt, al dan niet met de hand.

Sommige lezingen zeggen dat Koning Richard II van Engeland die leefde van 1367 tot 1400 wordt gezien als de grondlegger van het pochet als modeaccessoire. Hij droeg in de borstzak pochetten met uitgesproken en kleurrijke patronen. Ook in Frankrijk zien we het pochet terug als modeaccessoire aan het hof van Lodewijk XVI.

  

Het pochet voor uw outfit

Pochet met vierkantjes patroon in wit, geel, bauw en lichtblauw

Het pochet kunt u dragen bij zowel uw maatpak, als bij uw maatjasje. Pochetten zijn er in verschillende dessins, maar ook effen. Het kan heel stijlvol zijn om een wit effen pochet te dragen. Meestal zijn deze gemaakt van katoen, in tegenstelling tot de meer kleurrijke pochetten die veelal gemaakt worden van zuiver zijde. Een recht gevouwen wit pochet in de borstzak wordt gezien als meer formeel en kan ook worden gecombineerd wanneer u een smoking draagt.

Het pochet moet complementair zijn aan uw outfit en het gebruik van de juiste kleuren is daarbij belangrijk. Het is de finishing touch van een maatpak of maatjasje. Een pochet past zowel bij een Italiaans als Engels pak. Meer over deze verschillende stijlen leest u hier. Wanneer u zakelijk gekleed wenst te gaan, dan moet het pochet passen bij de das die u draagt, maar ook matchen met de stof en eventueel patroon van uw pak. Subtiliteit van het pochet is belangrijk, want het moet niet te veel afleiden. Ook in deze situatie kunt u er voor kiezen om het pochet strak recht te vouwen of in een punt omhoog.

Wanneer u alleen een maatjasje draagt of een maatpak voor een meer informelere gelegenheid, dan kunt u kiezen voor uitgesproken patronen. Een bekend kleurrijk en stijlvol patroon is paisley. Maak daarbij ook gerust gebruik van andere vouwtechnieken, bijvoorbeeld door de punten van de pochet omhoog te dragen of met de punten naar beneden , zo wordt het een bolletje. Benieuwd naar de mogelijkheden om uw outfit te voorzien van de finishing touch door een stijlvol pochet? Maak hier een vrijblijvende afspraak bij de tailors van The Boardroom Amsterdam. 

Man met zand katoenen pak, lichtblauw shirt en oranje pochet

Waarom draag je een pochet?

Het pochet is de finishing touch van uw maatjasje of maatpak. U draagt een pochet in de borstzak en u kunt kiezen voor een effen pochet of voor een pochet met een uitgesproken en kleurrijk patroon. De keuze is afhankelijk van de gelegenheid en de outfit.

Hoe draag je een pochet?

Een pochet kunt u op verschillende manieren dragen. De meest formele variant is het pochet dat recht wordt gevouwen en in de borstzak wordt geplaatst. Meer casual maar even stijlvol is het pochet dat met de punten omhoog wordt gedragen of als een bolletje in de borstzak.

 

Waar is een pochet van gemaakt?

Pochetten worden veelal gemaakt van zuiver zijde, maar katoen behoort ook tot te mogelijkheid. Vaak zijn effen witte pochetten van katoen gemaakt en meer kleurrijke pochetten van zijde. Tegenwoordig wordt er ook steeds meer geƫxperimenteerd met andere samenstellingen van het pochet, zoals bijvoorbeeld linnen of een mix met linnen.

Vorige
Vorige

Maatpak heren

Volgende
Volgende

Tradities en trends voor uw trouwpak