Engels versus Italiaans kostuum

U kunt op zoek zijn naar een pak voor uw werk of juist een pak zoeken voor een speciale gelegenheid, zoals een trouwpak voor een huwelijk of een maatpak voor een prijsuitreiking. U zult dan snel ondervinden dat u bij het zoeken naar een maatpak, vaak bij een Italiaans of Engels pak uitkomt. Dit zijn de twee meest gebruikte en bekende stijlen voor een herenkostuum op maat. Een pak op maat is dan ook lang niet altijd hetzelfde. De basis ligt vaak in een Engels pak of Italiaans pak en daarnaast is de wijze waarop een pak wordt gemaakt soms verschillend. Er kan worden gewerkt met een bestaand patroon van een pak, waar vervolgens aanpassingen op worden gedaan. Wij werken met uw lichaamsmaten en maken een uniek patroon op basis van deze lichaamsmaten en uw houding. In deze blog vertellen wij graag meer over de verschillen tussen de stijlen van een maatpak. We bespreken zowel de Italiaanse en Engelse stijl en staan stil bij de verschillen. Ook leggen wij uit wat in de basis het beste bij uw bouw past.

 

Een Engels pak

Een Engels pak vindt zijn oorsprong vanzelfsprekend in Groot-Brittannië, waar het een afgeleide is van het Engelse militaire uniform. Net als in Nederland kent Engeland een kouder klimaat. De gebruikte stoffen voor een Engels pak zijn daarom vaak dikker. Hierbij kunt u denken aan tweed of scheerwol. Ook heeft een Engels kostuum veel schoudervulling en heeft de jas een zwaar binnenwerk, waardoor het Engelse pak minder soepel valt. Qua pasvorm heeft een Engels pak een wijdere taille. De royale pasvorm die meestal wordt gebruikt voor een Engels kostuum komt zowel single- als double breasted, waarbij het pak vaak hoger sluit en de revers breed zijn. Savile Row in London wordt door de Britten gezien als “the golden mile of tailoring”. Er worden veel bespoke Britse pakken gemaakt aan deze wereldberoemde straat. Onze Engelse stoffenleverancier Holland & Sherry is ook gevestigd aan Savile Row.

 

Een Italiaans pak

Italiaanse mode staat bekend om haar elegantie. Dat gaat ook op voor een Italiaans pak. Doorgaans is het in Italië warmer dan in Nederland of Engeland. Om die reden wordt er bij een Italiaans kostuum vaak fijnere en lichtere stoffen gebruikt. Italiaanse stoffen hebben vaker wevingen met daarin bijvoorbeeld ook zijde, waardoor Italiaanse stoffen een natuurlijke en luxe glans hebben. Deze luxe uitstraling is kenmerkend voor de elegantie van de Italiaanse mode. De stof van een Italiaans kostuum is lichter van gewicht en valt daardoor soepeler dan een Engels pak. De pasvorm van een Italiaans kostuum is ook smaller en de taille wordt flink geaccentueerd. De voetwijdte van de broek is ook smaller, waardoor de broek strakker op de kuit valt. De fijne en elegante stoffen die worden gebruikt in een Italiaans pak worden gecombineerd met gedetailleerde afwerking, zoals bijvoorbeeld handgemaakte knoopsgaten en stiksels. Een wereldberoemd Italiaans stoffenhuis waar wij graag mee werken is Loro Piana.

 

De verschillen

Kort gezegd is een Italiaans kostuum gemaakt met lichter en soepeler materiaal en heeft een zeer verfijnde afwerking. Een Engels kostuum is wijder qua patroon en wordt doorgaans gemaakt van dikkere stoffen. De pasvorm of ook wel de snit genoemd is bij een Engels pak ruimer dan bij een Italiaans pak. Voor een trouwpak kiezen veel mannen voor een Italiaans kostuum vanwege de elegante afwerking en verfijnde stoffen.

 

Pasvorm of snit

De snit is de manier waarop stof wordt geknipt en hoe het pak uiteindelijk om het lichaam valt. Bij een Engelse snit is dit dus wijder. Dit is zeer passend wanneer u een brede bouw heeft. De broek van een Engels pak valt hoger op de buik dan die van een Italiaans pak. Dat is mooi bij een wat voller postuur. Ook het jasje van een Engels kostuum is wijder en werkt goed wanneer u een gezetter postuur heeft.

Een Italiaanse snit is smaller en is passend wanneer u smal postuur heeft. Een Italiaans kostuum accentueert een V-postuur goed. Dat komt door de taillering in het jasje en de smalle pijpen van de pantalon. De broek is gemaakt voor mannen met smallere heupen. Als u dus slanker bent of een smalle taille heeft, is een Italiaans pak voor u een goede keuze.

 

Stof

Traditioneel gezien heeft het Engels kostuum dikkere stof dan het Italiaans kostuum. Een Italiaans pak is van een fijnere stof gemaakt en heeft bovendien vaak een natuurlijke glans. Voor een Engels pak worden meer vollere stoffen gebruikt die minder glans bevatten. Dit bent u natuurlijk niet verplicht. Voor een pak op maat bent u vrij om iedere stof te kiezen. Wij hebben ruim assortiment stofstalen op voorraad, zowel Italiaanse als Engelse stoffen. Het belangrijk om te bedenken waarvoor u het pak gaat dragen en wat past bij uw uitstraling en persoonlijkheid. Welke stof u kiest bepaalt de prijs voor uw pak op maat. Een Engels pak is dus niet per se duurder of goedkoper dan een Italiaans pak. De prijs voor uw pak op maat hangt af van de kwaliteit van de stof die gebruikt wordt om uw pak te maken. Ons maatwerk begint vanaf €699,- waarbij uw pak wordt gemaakt op basis van uw lichaamsmaten en houding.

Details en afwerking

Een Italiaans kostuum is elegant, slanker en fijner dan het wat robuustere, wijdere en zwaardere Engelse pak. Dat wordt in principe tot in de details doorgevoerd. Zo heeft een Engels pak vaak matte knopen, evenals de stof matter is dan bij een Italiaans kostuum. Een Italiaans pak daarentegen wordt weer vaker afgewerkt met glanzende knopen. Ook de schoenen die je traditioneel gezien onder een Italiaans of Engels pak draagt verschillen. Bij een Italiaans pak draag je gerust bruine of suède schoenen. Bij een Engels pak zijn deze schoenen een “no-go” en kies je voor traditioneel zwart. Natuurlijk wel goed gepoetst.

 

Handgemaakt knoopsgat in het revers van het jasje

Wat is het verschil tussen een Engels pak en een Italiaans pak?

Een Engels pak is wat wijder uitgesneden met een hogere band op de broek en heeft veelal dikkere stof. Een Italiaans pak is smal uitgesneden met een getailleerd jasje en een fijnere stof.

 

Welke stijl pak past bij mij?

Heeft u een slanke bouw, dan zal een Italiaans pak u waarschijnlijk goed passen. Wanneer u gezetter postuur heeft, dan staat een Engels pak u doorgaans beter.

 

Is een Engels pak of Italiaans pak duurder?

De prijs van een pak wordt niet bepaald aan de hand van de stijl. Het zijn met name de kwaliteit van de stof en het binnenwerk van het pak die de prijs van het pak bepalen.

 

LAat u inspireren en adviseren

Wij laten u graag zien wat de verschillen zijn tussen een Engels en Italiaans pak. Kom vrijblijvend langs in onze boutique in Amsterdam, waar wij zo'n 4000 Engelse en Italiaanse stoffen aan u kunnen laten zien.

 

Maak uw outfit compleet door een pochet te dragen

 

GESPECIALISEERD IN ITALIAANSE EN ENGELSE MAATPAKKEN EN TROUWPAKKEN

***** 5/5 GOOGLE REVIEW

Vorige
Vorige

Shirts op maat